HONLAPUNK ÁTALAKÍTÁS ALATT ÁLL!+36 30 498 3546 info@sensiplan.hu

Gyakran ismételt kérdések

Mit jelent a családtervezés szó?
Családtervezés alatt azt a tudatos életmódot értjük, amikor a pár ahhoz alakítja a szexuális együttléteiket, hogy éppen szeretne, vagy nem szeretne gyermeket.
Mi a termékenységtudatosság?
Termékenység-tudatosság alatt azt értjük, hogy a nő illetve a pár tisztában van a ciklus termékeny és a terméketlen időszakával, és megtanul együtt élni a közös termékenységükkel.
Mi az az önmegfigyelés? Mit figyelünk?
Tudatosan napról napra figyeljük a testünk jelzéseit (pl. méhnyaknyák, melltünet, középidős fájdalom) és mérjük az ébredési hőmérsékletet.
Mit nevezünk termékenységi ablaknak / közös termékenységnek?
Nő és férfi közös termékeny napjait egy ciklus alatt.
Mit jelent a termékenység? Meddig termékeny egy nő, meddig egy férfi?
Termékenynek nevezzük azt az egyént, aki képes gyermeket nemzeni vagy gyermeket foganni. A férfi az első spontán éjszakai magömlésétől kezdve élete végéig, míg a nő a fehéres hüvelyváladék megjelentését követő első menstruációjától kezdve az utolsó menstruáció utáni 1 év végéig számít termékenynek.
Honnan ismerem fel a legoptimálisabb időpontot a fogantatáshoz?
Ismerem a ciklusmintámat, benne a méhnyaknyák és a hőmérséklet alakulását, testem egyéb jelzéseit, ill. tudom, hogy nekem személy szerint melyik a legtermékenyebb típusú nyákom.
Mi szükséges a fogamzáshoz?
Az ivarsejtek találkozása. 🙂 Egy petesejt + egy hímivarsejt + méhnyaknyák = kisbaba
Mit értünk ovuláció alatt? Mi a tüszőrepedés?
A petesejt kiszabadulása az őt addig körülvevő burokból, a tüszőből. Ilyenkor a petesejt átkerül a petevezeték külső harmadába, a petefészekben pedig a visszamaradt tüsző elkezd sárgatestté alakulni.
Mi köze van a testi jeleknek a petesejt kiszabadulásához?
Honnan tudom, hogy tüszőrepedésem van?
Honnan tudom, hogy megfogantam?
Kin múlhat, ha nem jön létre fogamzás?
Fogamzás - hány éves korig?
Mi az a spermium?
A hímivarsejt vagy ondósejt latin neve.
Mit értünk ciklus alatt? Hány részből áll? Mikor mondjuk egy ciklusra, hogy "normális"?
Mi a menstruáció?
A méhnyálkahártya legfelső rétegének vérzés kíséretében történő leválása és a női testből való távozása.
Mi az a Sensiplan?
Hogy működik a Sensiplan?
Milyen biztonságos a Sensiplan?
Kinek ajánljuk a Sensiplant?

Tévhitek, hamis általánosítások és félinformációk

A természetes módszerek nem hatékonyak és nem megbízhatók
A természetes fogamzásszabályozásnak több különféle formája, technikája létezik. A sokak által egyetlenként ismert számolásos naptármódszer már valóban elavult és nem hatékony – bár hozzáteszem, hogy nem is igazán számítanám bele a „valódi”, az önmegfigyelésen alapuló természetes módszerek közé. Ez tiszta matematika, így sok köze nem is lehet az emberi test biológiájához. Ugyanakkor a modern, több termékenységi jelet is figyelembe vevő (pl. a tüneti-hőmérőzéses Sensiplan) módszer kimagasló hatékonyságúak. Megfelelő alkalmazás esetén fogamzás-megelőző képességük a hormonális fogamzásgátló tablettákéval hasonló.
Az egészséges, rendszeres, NORMÁLIS női ciklus 28 napos
A női ciklus 21 és 36 nap közötti hossza normális, és egy adott személy esetén is lehetnek 4-5-7 napos eltérések a ciklus hosszában egy teljes éven belül. Nincsen „normális ciklus” – minden nőnek saját ciklusa van. Ebben vannak természetes hullámzások, változások. Ez azt jelenti, hogy a termékeny és terméketlen napok ritmusa minden ciklusban és minden nőnél változhat, így nagyon problémás általános megállapításokat tenni a ciklusról és annak termékeny időszakáról!
Van provokált ovuláció/bármikor a ciklus során kiszabadulhat egy petesejt
A provokált ovulációt emberekben nem sikerült tudományosan bizonyítani (csak nyulaknál és néhány más emlősnél). A tudományosan megalapozott vizsgálatok eredményei ugyanakkor arra utalnak, hogy a termékenységi jelekkel nem kísért időszakban (relatív és abszolút terméketlen szakaszok) nem tud kialakulni spontán ovuláció (hormonális gátlás miatt). Rendkívüli ovuláció csak néhány nappal hamarabb következhet be, mint amikor amúgy is megtörténne a szervezetben a petesejt-kiszabadulás. Ekkor azonban a termékenységi tünetek már jeleznek.
Menstruáció alatt nem lehet megfoganni
Rövid menstruációs ciklusú nők esetében előfordulhat, hogy a vérzés elhúzódása miatt a ciklus közepi termékeny időszak eleje a menstruáció utolsó napjaival átfedésbe kerül (így a menstruáció és a termékeny szakasz közötti relatív terméketlen szakasz „eltűnik”). Ilyen esetekben a menstruáció utolsó napjai már termékenyek lehetnek. Fontos leszögezni, hogy ilyen esetekben SEM a menstruáció ALATT történik meg a fogamzás, hanem a menstruációs vér által elfedett termékeny méhnyaknyákban tudnak életben maradni a női testbe bekerült hímivarsejtek, melyek aztán kivárhatják az ovuláció napját. (Háttérinfó: a Sensiplan szabályai szerint az első 5 nap a ciklusban terméketlennek tekinthető, ha a ciklus „valódi” menstruációval kezdődik, és a nő rendelkezik az önmegfigyelés ismereteivel. „Valódi”-nak tekintjük azt a vérzést, mely előtt az előző ciklusban bizonyíthatóan volt ovuláció, ill. a nő nem áll hormonális szabályozottság alatt. A 6. naptól kezdve minden nap termékenység állhat fenn.)
Petesejt-kiszabadulás / ovuláció a 14. napon történik
Egy több tízezres cikluskutatás kimutatta, hogy a ciklusok több mint felében a 14. nap után történik meg a tüszőrepedés.
Ha egy ciklus 4 hétnél tovább tart, pl. 8 hétig, akkor kimaradt egy vérzés
Ez nem igaz, mert ez is egyetlen ciklus, amiben a peteérés folyamata elhúzódott, ezzel tolódott a termékeny időszak is, és a petesejt-kiszabadulása a következő vérzés előtt kb. 2 héttel következett be.
A második petesejt kiszabadulásának mítosza
Nagyon sokan hiszik még ma is azt, hogy bármikor megtörténhet másodszor/vagy még többször a tüszőrepedés egy cikluson belül. Sokan híresztelik azt, hogy a menstruáció előtt lettek várandósak, és mivel ők úgy tanulták, hogy az ovuláció mindig a 14. napon van, így tévesen arra a következtetésre jutnak, hogy többször lehet érett petesejt egy cikluson belül. Pedig valójában minden rendben van, és ami kiszabadult, az volt az egyetlen és érett petesejt, csak valamiért eltolódott az egész esemény. (Kétpetéjű ikrek esetén természetesen két petesejt van, de azok max 6-12 óra különbséggel szabadulnak ki.)
A ciklus közepén van a legnagyobb esély a megtermékenyítésre
Először is valaminek a közepéről beszélni csak akkor lehet, ha tudom az egész hosszát. Egy ciklusnál ezt előre sosem tudjuk megmondani. A női test nem egy gépezet, amit óramű pontossággal be lehet állítani. Természetesen, ha azt vesszük alapul, hogy 28 napot tanítanak normális ciklushossznak, akkor érthető a sok téves következtetés a termékeny időszakkal kapcsolatban, és hogy a 14. napon van a tüszőrepedés is.
A rendszertelen ciklus csak azt jelenti, hogy a vérzésem előbb vagy később érkezik
Azt már nagyjából tudják páran, hogy a ciklusokban némi rendszertelenség bármikor megfigyelhető. Ezt azonban csak azzal hozzák összefüggésbe, hogy a vérzésük vagy kicsit előbb vagy kicsit később fog megérkezni. De hogy ilyenkor a petesejt kiszabadulása és a termékeny időszak eltolódása is érintve van, már kevesen kapcsolják össze. Így történhet meg az, hogy kikövetkeztetik, hogy kb. a 18. nap után már nem történhet semmi…
A menstruációval a meg nem termékenyített petesejt is távozik
A petesejt, kiszabadulása után a petevezeték külső harmadában max. 12-18 órát várakozik, hogy találkozzon hímivarsejttel. Ez idő alatt lehet csak megtermékenyíteni. Ha ez nem következik be, akkor a petesejt ott helyben elpusztul, és felszívódik. Nem megy sehová, mert nincsenek meg ehhez a feltételek. Ilymódon a ciklus végi menstruációnak a kiszabadult petesejthez nincs köze.